NW HAAGS BLIK

Electron2

Met “Nieuw Haag Blik #1” hebben Vitobrothers en digitaal beeldkunstenares Lisette Huizenga een totaal nieuw en intrigerend beeldend muziekstuk gemaakt dat door gebruik van moderne technieken een fascinerende wereld van illusie en werkelijkheid laat zien. Een nieuwe blik op een wereld die niet
lijkt op wat hij is.

Vitobrothers is een cinematic music group,  die unieke multimedia voorstellingen maakt: geïmproviseerde electro-acoustische jazz, alternatieve pop-scapes en live gemonteerde videobeelden.

Nieuw Haags Blik #1is een voorstelling van Vitobrothers in samenwerking met  digital artist Lisette Huizinga. Rode draad in deze voorstelling is de interactie tussen de musici en (ver)beeldende kunst, waarin illusie en werkelijkheid elkaar afwisselen.

Twee musici – Michael Varekamp (trompet & sounds) en Wiboud Burkens (keyboards & sounds) bevinden zich in een virtuele ruimte omgeven door grote videoschermen. Het geprojecteerde decor is een reflectie van de ‘stad’ in al haar facetten, die continue, maar langzaam, verandert van gedaante. De musici vertolken de virtuele wereld  in betoverde soundscapes (sets van ± 25 min)  waarin zij zich begeven: soms ijskoud, dan weer hectisch en expressief; liefdevol maar soms ook gevaarlijk of donker en altijd in beweging.

Electron1

Vibrothers wil Nieuw Haags Blik op niet-conventionele lokaties brengen (expositie ruimten, buiten-lokaties of ín de zaal in plaats van op het podium) om een andere relatie te scheppen tussen beeld, muziek en publiek. De video installatie, waarin de muzikanten zich bevinden is mobiel en eenvoudig overal op te bouwen.

2009_trappenhuis_big

Vitobrothers heeft sinds zijn oprichting in 2005 een grote groei doorgemaakt.  In het verleden hebben Vitobrothers diverse projecten gedaan, zowel met film (“Morricone’s Mood”, “Blaznovsti”, “Kind of Cool”, dvd “SixShortStories”) en dans (oa met choreografe Lonneke van Let – “Jeuk”) en drama (oa met choreografe Tessa Cooke “Orpheus en Euridice”). Vitobrothers heeft door zijn diverse benadering van muziekstijlen een enorm brede groeipotentie: vermenging van muziek met steeds nieuwe (multi mediale) kunstvormen, waarbij locatie maar ook plaats in de zaal en podia verrassend en vernieuwend zijn en daarmee ook genre overstijgend zijn.

VitoBrothersA2-2

Vitobrothers nemen een unieke rol in de huidige muziekprogrammering in door film en muziek zodanig met elkaar te vermengen dat zij beiden niet zonder elkaar kunnen. Er wordt vaker video vertoont bij concerten, maar deze heeft bijna altijd een illustratief karakter. Bij Vitobrothers is de interactie tussen beeld en muziek essentieel, dat versterkt wordt door de aparte positie van de muzikanten: achter een filmdoek of in een virtuele ruimte.

Om los te komen van de conventies die traditionele podia oproepen, zal “Nieuw Haags Blik #1” ook gespeeld worden op alternatieve locaties, op plekken die verbonden zijn met kunst.

ARTISTIEKE TEAM
Het artistieke team van Vitobrothers bestaat uit Wiboud Burkens en Michael Varekamp. De bezetting van Vitobrothers kan verschillen van 2 tot 20 personen (afhankelijk per project) maar voor de voorstelling  “Nieuw Haags Blik #1” is gekozen voor een kleine bezetting van 2 musici, 1 film-editor/VJ en 1 beeldende kunstenaar.

Wiboud Burkens – keyboards en composities

Michael Varekamp – trompet en composities

Lisette Huizinga – beeldende kunst en animaties

Job Geheniau – film-editing, VJ

Marianne Volleberg – zakelijke begeleiding en pr

FAST 5 september 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael en Wiboud werken al meer dan 10 jaar samen in wisselende projecten. Zij werken voortdurend aan een sound dat ingegeven is door thema’s en concepten, waarbij improvisatie een zeer grote rol speelt. Hoewel hun roots in de jazz liggen, overstijgen zij dit genre naar een haast filmisch geluid, sterk beïnvloed door cineasten als Luis Bunuel, David Lynch, Francois Truffaut die conceptuele beeldende kunst en improvisatie probeerde te vangen op film.

mus_wiboud_burkens

Wiboud Burkens is als toetsenist/componist/arrangeur en producer actief in een breed muzikaal gebied van pop-, soul-, en wereldmuziek tot crossover-jazz en filmmuziek. Wiboud arrangeerde en dirigeerde diverse orkestrale projecten (oa Kindred Spirits Ensemble), produceerde en/of speelde op meer dan 65 CD’s, van jazz, funk tot hiphop, world-music en pop.
Wiboud produceerde het in 2012 te verschenen debuut album van Jungle by Night en de nieuwe cd vanRob van de Wouw. Verder produceerde hij oa. voor Leon Ware (Marvin Gaye’s “I want you”) en Lalah Hathaway (cd Selfportrait). Daarnaast was Wiboud MD voor Daughters of Soul (oa. Chaka Khan, Denice Williams). In 2011 arrangeerde hij voor de Bill Withers Tribute In Carré en voor de Braziliaanse cult-hero Arthur Verocai. Verder speelde Wiboud live of op cd mee met oa Pete Philly, Kane, Benjamin Herman, ZUCO 103, Alain Clark, Dave Liebman, Tom Trago en Anouk.

IMG_0251

Michael Varekamp behoort tot de toonaangevende trompettisten in de jazz en is een veelzijdig musicus, componist, bandleider en ‘opleider’. In verschillende formaties trad en treedt hij op over de gehele wereld, zoals recentelijk in de fameuze jazzclub Birdland en Jazz at Lincoln Center, beide in New York. Daarnaast was hij artistiek leider van het vernieuwende festival Pure Jazz.
Hij maakte o.a. furore met cross-overs met film, beeldende kunst, poëzie en dans, zoals de dansserie Quick Sketches. Michael ontving een Edison en in Japan de Kobe Award voor buitengewoon talent.  Voor een bezoek van aartsbisschop Desmond Tutu aan Den Haag componeerde hij The Tutu Suite en het jaar daaropvolgend schreef hij The Obama Suite (film en muziek). Het kinderprogramma De Kleine Louis heeft hij ontwikkeld om kinderen jazzmuziek te laten beleven. Michael Varekamp werkte o.a. met musici zoals Oleta Adams, Deborah Brown, Lester Bowie, Ralph Peterson en David Murray.

 

foto lisette huizengaLisette Huizenga
Lisette Huizenga is een schilderes, die innovatieve digitale technieken combineert met haar visie  om onze kijk of waarheid onder loep te nemen.
Lisette, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 2009, wilde met haar overstap van traditioneel schilder op canvas naar digitaal de grenzen verkennen die de beeldende kunst oplegt.
Zij is vooral gefascineerd tussen wat de kijker veronderstelt als echt of illusie. Zij is met het gebruikt van digitale middelen in de schilders-wereld een innovatieve voorloper die in combinatie met haar formidabele schildertechniek een nieuwe wereld creëert.

Met haar groots opgezet eindexamen project scoorde zij hoge waardering bij kenners en publiek, welke resulteerde in veel exposities, oa. Gemeente museum Den Haag,  AAF in Amsterdam, Brussel, London en New York, hoofdkantoor van ABN AMRO en veelvuldig Pulchri Studio’s in Den Haag waar zij een gewaardeerd en actief lid is.

Job Geheniau  (1965) is VJ, film editor en camera
Hij ontwierp video compilaties voor oa Vitobrothers, Motion Unlimited  en was actief op video festivals in diverse steden en theaters (o.a. Lantaarn Venster/Rozen festival/Zuid-Korea-GwaCheon/NuMoonLab Festival/Purejazz Den Festival/Michael Varekamp Jazz Ensemble/Tango Extremo).
Als cameraman en editor heeft Job  vele producties op zijn naam staan ook buiten het culturele circuit voor bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Nutricia en de gemeente Den Haag.

Daarnaast is hij verbonden als docent (video, camera, editing en 3-D) bij het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Job specialiseert zich de laatste jaren door typische etnische invloeden te verwerken in zijn video. Voorbeelden zijn Mumbai Mundial en MU-24hrs in Seoul met o.a. Ben van den Dungen. Ter promotie van de Tsjechische film heeft is er ook een groot theaterfestival in Praag geweest waarbij Job als VJ heeft samengewerkt met Tsjechische en Nederlandse muzikanten

Stichting Outlaw

Vitobrothers raadpleegt ook bij artistieke beslissingen en nieuwe projecten 2 bestuursleden van stichting Outlaw, de stichting waar Vitobrothers onder opereert, te weten Kees Heus (programmeur Paradiso en label-manager Kindred Spirits) en Ronald Keizer (manager en concert-initiator). Deze 2 deskundigen hebben enorm zicht en kennis op het huidige speelveld en zijn bovendien zelf ook verantwoordelijk als initiator van creatieve concerten.

WERKWIJZE – HET CREATIEVE PROCES

concept
Vitobrothers heeft zich met de voorstelling “Nieuw Haags Blik #1”  ten doel gesteld een performance te creëren die een conceptueel uitgangspunt heeft, waarbij het concept ook de inspiratie voor interactie en improvisatie stimuleert.

Het concept is het creëren van een virtuele wereld, waarbij werkelijkheid en illusie in elkaar overlopen en de afwisseling van schijn en werkelijkheid een haast beklemmende emotie kunnen oproepen door middel van  interactie tussen beeld en muziek.

Vitobrothers maken filmische muziek waarbij gestreefd wordt naar een volwaardige symbiose van beeld en muziek; muziek die een gelijkwaardige functie heeft bij beeld en in elkaar lijkt op te gaan. Dikwijls ‘wint’ het visuele van het auditieve en daarom worden  de volgende doelen nagestreefd:

–       gelijkwaardig input van beeld en muziek

–       muziek en beeld als autonoom medium moeten elkaar versterken

–       improvisatie door beeld geleid, waarbij film (VJ) interactief reageert op muziek en visa versa

Lokatie en omgeving

Om toeschouwer mee te kunnen nemen in  een virtuele schijnwereld zijn lokatie en omgeving zeer belangrijk. Digitaal beeldkunstenaar Lisette Huizenga heeft een half open decor gecreëerd waarin musici  zich bevinden. Publiek kijkt niet alleen in deze half open kijkdoos maar kan ook integreren  met de ruimte.

Lisette maakt gebruik van projectie schermen waar veranderende ruimten en omgeving op vertoont worden en waar surrealist/magisch realistische beelden te zien zijn die met behulp van gebruiks voorwerpen (stoel, tafel etc) een nieuwe ruimte in 3-D maakt.

Deze half open kijkdoos bestaat uit grote (wandvullende) video schermen die heel goed tot zijn recht komen in ruimten waar publiek binnen kan treden. Vitobrothers heeft bewust gekozen om niet in een traditioneel theater te willen staan maar op locaties waar publiek kan rondlopen. Denk aan expositie ruimten (Pulchri Studio), openbare ruimten of open zaal zonder tribune (moderne theaters zoals Korzo Theater) en zelfs op buiten locaties ( zie optreden op buiten lokatie F.A.S.T. in Scheveningen).

Muziek

De muziek van Vitobrothers laat zich het best omschrijven als electro acoustische space-jazz.
Improvisatie met acoustische en elektronische instrumenten, waarbij composities altijd gelieerd zijn aan het concept, het thema van het programma.

In deze voorstelling bestaan Vitobrothers slechts uit 2 muzikanten, de initiatief-nemers Wiboud Burkens (keys en electronics) en Michael Varekamp (trompet en effecten). Gekozen is voor 2 muzikanten om een grotere muzikale flexibiliteit en snellere interactie met het beeld te bewerkstelligen. Michael en Wiboud spelen al jaren lang met elkaar en voelen elkaar als geen ander aan wat lijdt tot muzikale scapes die dikwijls genre overstijgend zijn (van minimal naar jazz naar klassiek) en zeer divers (van verstild tot explosieve passages).

Wiboud en MIchael zijn al jaren bezig om composities te maken om basis van andere muziek-parameters als akkoorden, vorm structuren en dergelijke. Zij laten zich liever leiden door concept en reactie op beeld om zo organisch en totaal verrassend materiaal te creëren.
Basis voor deze vorm van musiceren en samenwerking werd gelegd in eerdere muziek met film, dans of toneel producties waarbij traditionele compositie-processen niet het organische creatieve proces versterkte, maar eerder afremde.

Intergratie beeld en muziek

Om muziek en beeld maximaal te integreren heeft dat niet alleen artistieke en creatieve consequenties, maar is lokatie en opstelling ook essentieel voor het slagen.

Voor de voorstelling “Nieuw Haags Blik #1” is een ontwerp gemaakt om geluid en beeld van 1 plaats te laten komen. Electronisch versterkte muziek behoeft versterking die geplaatst wordt in het decor, cq videoschermen. Hierdoor ontstaat als het ware een levende kunst-installatie die ‘self-supporting’ is en daarom (mits voorzien van stroom) over plaatsbaar is (binnen en buiten-lokaties).

Omdat de geluidsinstallatie in de ‘kijkdoos’ zich bevindt en de het beeld van deze installatie langzaam verandert en beweegt, ontstaat er een natuurlijk en organisch creatief proces.

Beeld en muziek versterken elkaar en beïnvloeden elkaar en kunnen ook niet zonder elkaar.

Beeld en kunst zijn zodanig geconstrueerd dat zij niet autonoom kunnen bestaan, maar als het ware een volwaardige identiteit krijgen wanneer zij samenkomen.

Den Haag

Vitobrothers heeft een speciale band met Den Haag, niet in de laatste plaats omdat Michael Varekamp, Wiboud Burkens, Job Geheniau en ook Lisette Huizenga,  allen uit Den Haag komen. Pulchri Studio’s directeur Dick Brongers, was de gene die Vitobrothers in contact bracht met Lisette Huizenga en zeer enthousiast is over dit project. Dit enthousiasme heeft niet alleen geleidt tot samenbrengen van beeld en muziek, ook heeft dhr. Brongers Pulchri Studio aangeboden als podium en ontwikkelingsplaats.

Het andere podium waar Vitobrothers al een verleden mee heeft opgebouwd is Korzo Theater. Op initiatief van Leo Spreksel (artistiek directeur) hebben Vitobrothers in diverse projecten bij Korzo mogen optreden (de dans serie ‘Quick Sketches’ en individuele programma’s van Vitobrothers als ‘Kind of Cool’ en ‘The Mob’).

links

Op Vitobrothers.com zijn er diverse youtube opnamen te zien die een goed beeld geven van eerder gerealiseerde projecten (muziek en beeld)

www.vitobrothers.com

www.wiboud.com

www.varekampjazz.com

www.lisettehuizenga.nl

 

Stichting Outlaw

Wiboud Burkens

van Swietenstraat 159

2518 SH Den Haag

wiboud@wiboud.com

+316 26164563

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *